Home » Banking » Quantitative Aptitude » Average
Important Formulae

Average:
Average = Sum of observations/Number of observations

Average Speed:
Suppose a man covers a certain distance at x kmph and an equal distance at y kmph.
Then, the average speed during the whole journey is 2xy/x + y kmph.

Practice Questions

1.

Find the average of scores of the tests taken by Ram, given his scores were 92, 94, 88, 89, 91, 90, 86, 90.
A.95B.85
C.90D.93

Report! Answer!

Answer is: C

The average score is = (92 + 94 + 88 + 89 + 91 + 90 + 86 + 90)/8
The average score is = 720/8 = 90.

2.

The monthly incomes of Ravi, his wife and their son are Rs 4000, Rs 2000 and Rs 3000 respectively. What is the average income of the family?
A.Rs 3000B.Rs 3200
C.Rs 3300D.Rs 3500

Report! Answer!

Answer is: A

Average income = (sum of all incomes)/(Number of people).
Average income = (4000 + 2000 + 3000)/3
Average income = 9000/3 = Rs.3000

3.

In a cricket tournament, Kapil played 7 games, his scores in these games were 71, 49, 52, 46, 48, 52, 53. Find his average score?
A.52B.53
C.54D.55

Report! Answer!

Answer is: B

Average score = (71 + 49 + 52 + 46 + 48 + 52 + 53)/7
Average score = 371/7 = 53.

4.

Jeevan purchased three dozen mangoes at Rs 7 per dozen, two dozen at Rs 8.50, and one dozen at Rs 10. What is the average cost per dozen of the mangoes purchased by Jeevan?
A.9B.7
C.6D.8

Report! Answer!

Answer is: D

Cost of 3 dozen mangoes of first variety = 3 x 7 = 21
Cost of 2 dozen of 2nd variety = 2 x 8.5 = 17
Cost of 1 dozen of 3rd variety = 1 x 10 = 10
Total cost of 6 dozen mangoes = Rs 48
∴ Average cost per dozen = 48/6 = Rs. 8

5.

The average age of 5 boys is 19 years. A new boy joins them and their average age increases to 20 years. What is the age of the new boy?
A.25 yearB.23 year
C.26 yearD.27 year

Report! Answer!

Answer is: A

Total age of 5 boys = 19 x 5 = 95
Total age of 6 boys after the new boys joins 6 x 20 = 120
Age of the new boy = 120 - 95 = 25 year.

6.

7 kg of wheat having a rate of Rs 14 per kg is mixed with 4 kg of wheat having a rate of Rs 8.50. What is the average rate kg of the mixture?
A.11 per kgB.12 per kg
C.13 per kgD.14 per kg

Report! Answer!

Answer is: B

Price of 7 kg of wheat = 7 x 14 = Rs 98
Price of 4 kg of wheat = 4 x 8.5 = Rs 34
Total price = Rs 132
Average rate of mixture = 132/11 = Rs 12 per kg.

7.

A batsman scored an average of 55 runs in the first 6 tests. If the first test is not counted and the seventh is counted then his average score goes up to 57. If the score in the first test was 50 runs, find his score in the seventh test?
A.60B.62
C.64D.66

Report! Answer!

Answer is: B

Total score in the first six tests = 6 x 55 = 330
Total score in the last six tests = 6 x 57 = 342
Score in all seven tests = (Total score in the last six tests + score in the 1st test).
Score in all seven tests = 342 + 50 = 392.
∴ score in the 7th test = (Total score in all 7 tests - Total score in first 6 tests)
∴ score in the 7th test = 392 - 330 = 62 run.

8.

The average marks of three sections in tenth class were 76, 79 and 80 respectively. If the number of students in these three sections were 70, 60 and 55 respectively, find the average marks of the tenth class?
A.77B.78.16
C.79.15D.77.15

Report! Answer!

Answer is: B

Applying the weighted average rule, the overall average is
= [(76 x 70) + (79 x 60) + (80 x 55)]/(70 + 60 + 55).
Applying the weighted average rule, the overall average is = 78.16

Add a comment...



Are you human?

Comments

Be the first to comment here.