Home » Banking » Quantitative Aptitude » Simple And Compound Interest
Important Formulae

Principal:

The money borrowed or lent out for a certain period is called the principal or the sum.

Interest:

Extra money paid for using other's money is called interest.

Simple Interest (S.I.):

If the interest on a sum borrowed for certain period is reckoned uniformly, then it is called simple interest.
Let Principal = P, Rate = R% per annum (p.a.) and Time = T years.
Then,
Simple Interest (SI) = P x R x T/100

Compound Interest (C.I.)

Let Principal = P, Rate = R% per annum, Time = n years

When interest is compound Annually:
Amount = P(1+R/100)n

When interest is compounded Half-yearly:
Amount = P[1+(R/2)/100]2n

When interest is compounded Quarterly:
Amount = P[1+(R/4)/100]4n

Practice Questions

1.

Find the interest under simple interest for a principal of ₹1200 at an interest rate of 5% per annum for a period of 4 years.
A.240B.260
C.320D.450

Report! Answer!

Answer is: A

I = PNR/100
Here, P = 1200
N = 4
 R = 5%
I = (1200 x 4 x 5)/100 = ₹240.
I = ₹240.

2.

What is the interest earned on ₹10,000 for 2 years at 10% per annum simple interest?(in ₹)
A.2000B.1500
C.2500D.3000

Report! Answer!

Answer is: A

I = PNR/100
I = (10000 x 2 x 10)/100
I = 2000.

3.

What is the interest earned on ₹10000 for 2 years at 10% per annum compound interest, compounded annually?
A.210B.420
C.315D.630

Report! Answer!

Answer is: A

Interest for the first year
= (1000 x 1 x 10)/100 = 100
Principal for second year
= 1000 + 100 = 1100
Interest for the second year = (1100 x 1 x 10)/100 = 110
Hence, Total interest for the two years = 100 + 110 = ₹210.

4.

If ₹2000 amount to ₹2200 in 2 years under simple interest, what is the rate of interest per annum?
A.15%B.10%
C.5%D.20%

Report! Answer!

Answer is: C

I = Amount - Principal = 2200 - 2000 = ₹200.
I = PNR/100
200 = (2000 x 2 x R)/100 = 5%

5.

If ₹20000 amount to ₹24200 in 2 years under compound interest, what is the rate of interest per annum?
A.10%B.20%
C.15%D.Cannot be determined

Report! Answer!

Answer is: A

A = P(1 + R/100)^N
24200 = 20000(1 + R/100)^2
1.21 = (1 + R/100)^2
R = 10%

6.

What is the interest earned in the first year on ₹200 at 10% per annum compound interest, interest compounded every 6 months?
A.₹20B.₹20.50
C.₹25D.₹23.20

Report! Answer!

Answer is: B

Interest for first six months = (200 x 1/2 x 10)/100 = ₹10
Principal for next six months = 200 + 10 = ₹210
Interest for next six months = (210 x 1/2 x 10)/100 = ₹10.5
Total interest = 10 + 10.5 = ₹20.5

7.

At what rate percent per annum will a sum of money double in 16 years?
A.6B.13/2
C.25/4D.31/5

Report! Answer!

Answer is: C

Let principal = P.
Then, S.I. = P
And T = 16 years.
R = (100 x P)/(P x 16)% = 25/4% p.a.

8.

A sum of ₹1550 is lent out into two parts, one at 8% and another one at 6%. If the total annual income is ₹106, find the money lent at each rate.
A.800B.900
C.1000D.700

Report! Answer!

Answer is: B

Let the sum lent at 8% be ₹ X and that at 6% be ₹ (1550 - X).
[8 x 1 x X]/100 + [(1550 - X) x 6 x 1]/100 = 106
8X + 9300 - 6X = 10600
2X = 1300
X = 650
Money lent at 8% = ₹650.
Money lent at 6% = ₹(1550 - 650) = ₹900.

Add a comment...



Are you human?

Comments

Be the first to comment here.

More Topics
    Get in touch