Aptitude :: Profit And LossPage 3

17.

Find the single discount equivalent to a series discount of 20%, 10% and 5%.
(a)30%
(b)31%
(c)31.6%
(d)32%
Answer is: CLet marked price be Rs 100.
Then, Net SP = 95% of 90% of 80% of 100.
= Rs (95/100 X 90/100 X 80/100 X 100)
= Rs 68.40
∴ Required discount = (100 - 68.40)% = 31.6%

18.

Alfred buys an old Scooter for Rs. 4700 and spends Rs. 800 on its repairs. If he sells the scooter for Rs. 5800, his gain percent is
(a)55/11%
(b)66/11%
(c)65/11%
(d)56/11%
Answer is: ALet CP = Rs (4700 + 800) = 5500
SP = 5800.
Gain = SP - CP = Rs. (5800 - 5500)
Gain % = (300/5500 X 100)% = 55/11%

19.

The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%, then the value of x is:
(a)14
(b)15
(c)16
(d)17
Answer is: CLet CP of x articles be Rs. 1
CP of x articles = Rs. x
SP of x articles = Rs. 20
Profit = Rs. (20 - x)
(20 - x)/x X 100 = 25
⇒ 2000 - 100x = 25x
⇒ 125x = 2000
⇒ x = 16.

20.

In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?
(a)65%
(b)70%
(c)72%
(d)75%
Answer is: BLet CP = Rs. 100
Then, Profit = Rs. 320, SP = Rs. 420
New CP = 125% of Rs. 100 = Rs. 125
New SP = Rs. 420
Profit = Rs. (420 - 125) = Rs. 295
∴ Required percentage = (295/420 X 100)% = 1475/21% = 70%

21.

The percentage profit earned by selling an article for Rs. 1920 is equal to the percentage loss incurred by selling the same article for Rs. 1280. At what price should the article be sold to make 25% profit?
(a)2000
(b)2050
(c)2100
(d)2150
Answer is: ALet CP be Rs x
Then, (1920 - x)/x X 100 = (x - 1280)/x X 100
⇒ 1920 - x = x - 1280
⇒ 2x = 3200
⇒ x = 1600
∴ Required SP = 125% of 1600
= Rs. (125/100 X 1600) = Rs. 2000

22.

A shopkeeper expects a gain of 22.5% on his cost price. If in a week, his sale was of Rs. 392, what was his profit?
(a)71
(b)72
(c)73
(d)74
Answer is: BLet, CP = Rs (100/122.5 X 392)
= Rs (1000/1225 X 392) = Rs 320
∴ Profit = Rs (392 - 320) = Rs 72

23.

Ram purchased 20 dozens of toys at the rate of Rs. 375 per dozen. He sold each one of them at the rate of Rs. 33. What was his percentage profit?
(a)4.6%
(b)5.6%
(c)6.6%
(d)7.6%
Answer is: BLet, CP of toy = Rs. (375/12) = Rs. 31.25
Selling Price of 1 toy = Rs. 33
So, Gain = Rs. (33 - 31.25) = Rs. 1.75
∴ Profit % = (1.75/31.25 X 100)% = 28/5% = 5.6%

24.

When a plot is sold for Rs. 18,700, the owner loses 15%. At what price must that plot be sold in order to gain 15%?
(a)23500
(b)25300
(c)24500
(d)24300
Answer is: BLet, 85 : 18700 = 115 : x
⇒ x = [(18700 X 115)/85] = 25300
Hence, SP = Rs 25,300

Comments

No comment yet.

copyright 2014-2018 This site is powered by sNews | Login